Thaiseboot & Boonapanich

Wij hebben dit jaar geen winter vaarseizoen!

De Thaiseboot & Varend museum

Een bijzondere verhaal de Boonapanich
De Boonapanich is een originele 'Launch en gebouwd in de oude Thaise hoofdstad Ayuthaya op een werf aan de oever van de Chayo Praya rivier op de voormalige scheepswerf van de V.O.C. van 1632 tot 1776. Als vereniging Vrienden van de Boonapanich proberen we dit scheepje door vrijwilligers in de vaart te houden. U bent welkom.

Onze salonboot voldoet aan alle vereiste wet- en regelgeving en is in het bezit van een geldige exploitatievergunning (Zone 1, Amsterdam Centrum).

Hiernaast ziet u foto's van de werf in Thailand

Geweldig om te zien dat deze boten uiterst nauwkeurig worden gebouwd zonder werktekeningen. Er wordt teakhout gebruikt wat zo hard is dat je er geen spijker in krijgt. Vele verbindingen zijn met houten spieën en pek met elkaar verbonden. Tussen de naden wordt de kier gedicht gebreeuwd. Deze tactiek passen we ook hier in Amsterdam nog steeds toe. Wij hebben wel de 100 pk Gardner motor omgeruild voor een 24 pk Yanmar. Deze werf was voorheen de Factory van de VOC in 1672. Dat verbindt Thailand tot de dag van vandaag met onze Hollands water beleving.